מהי אפילפסיה?
אפילפסיה היא הפרעה נוירולוגית הפוגעת במערכת העצבים המרכזית. הוא מאופיין בהתקפים חוזרים, שיכולים להשתנות בין קצרים וכמעט בלתי ניתנים לזיהוי לתקופות ארוכות של רעידות נמרצות. אפילפסיה יכולה להיגרם ממגוון גורמים, כולל טראומה בראש, שבץ מוחי, גידולי מוח וזיהומים. זה יכול להיות גם גנטי.
סימנים ותסמינים של אפילפסיה
אפילפסיה יכולה להיות קשה לאבחון מכיוון שהסימנים והתסמינים משתנים מאדם לאדם. כמה מהסימנים והתסמינים הנפוצים ביותר של אפילפסיה כוללים:
- טלטול או טלטול בלתי נשלט של הידיים והרגליים
- אובדן הכרה או מודעות
- בִּלבּוּל
- לחשי מבט
- פחד או חרדה פתאומיים
- הזיות
- תחושות או רגשות חריגים
- שינויים בהתנהגות
אבחון אפילפסיה
אם אתה חווה אחד מהתסמינים לעיל, חשוב לפנות לטיפול רפואי. הרופא שלך כנראה יבצע בדיקה גופנית וישאל אותך שאלות על ההיסטוריה הרפואית שלך. הם עשויים גם להזמין בדיקות כגון אלקטרואנצפלוגרמה (EEG) או סריקת מוח כדי לסייע באבחון אפילפסיה.
אלקטרואנצפלוגרמה (EEG)
EEG היא בדיקה המודדת את הפעילות החשמלית במוח. במהלך הבדיקה מניחים אלקטרודות על הקרקפת ומחברות למחשב. המחשב מתעד את הפעילות החשמלית במוח ויכול לסייע באיתור פעילות חריגה שעלולה להעיד על אפילפסיה.
סריקת מוח
סריקת מוח היא סוג של בדיקת הדמיה שיכולה לסייע באבחון אפילפסיה. זה יכול לזהות חריגות במוח שעלולות להיות קשורות להתקפים. סוגים נפוצים של סריקות מוח כוללים הדמיית תהודה מגנטית (MRI) וסריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT).
בדיקות אחרות
הרופא שלך עשוי גם להזמין בדיקות אחרות כדי לסייע באבחון אפילפסיה, כגון בדיקת דם או בדיקת שתן. בדיקות אלו יכולות לעזור לשלול מצבים אחרים שעלולים לגרום לתסמינים שלך.
טיפול באפילפסיה
לאחר אבחנה של אפילפסיה, הרופא שלך יעבוד איתך כדי לפתח תוכנית טיפול. טיפול באפילפסיה עשוי לכלול תרופות, שינויים באורח החיים או ניתוח.
תרופות
תרופות הן הטיפול הנפוץ ביותר לאפילפסיה. תרופות אלו מסייעות להפחית את תדירות וחומרת ההתקפים. תרופות נפוצות המשמשות לטיפול באפילפסיה כוללות:
- קרבמזפין
- למוטריגין
- חומצה ולפרואית
- גאבאפנטין
- פניטואין
- Levetiracetam
שינויים באורח החיים
ביצוע שינויים באורח החיים יכול גם לעזור להפחית את תדירות וחומרת ההתקפים. שינויים אלה עשויים לכלול שינה מספקת, הימנעות מטריגרים כגון אלכוהול וסמים ואכילת תזונה בריאה.
כִּירוּרגִיָה
במקרים מסוימים, ניתן להמליץ על ניתוח לטיפול באפילפסיה. ניתן להשתמש בניתוח כדי להסיר את החלק במוח שגורם להתקפים. זה יכול לשמש גם כדי להשתיל מכשיר שיכול לעזור לשלוט בהתקפים.
חיים עם אפילפסיה
החיים עם אפילפסיה יכולים להיות מאתגרים, אבל יש הרבה משאבים זמינים לעזור. ארגונים כמו הקרן לאפילפסיה מספקים תמיכה, חינוך והסברה לאנשים החיים עם אפילפסיה. ישנן גם קבוצות תמיכה ופורומים מקוונים שבהם ניתן להתחבר לאחרים שחיים עם אפילפסיה. אפילפסיה היא מצב חמור, אך עם טיפול ותמיכה נכונים, ניתן לנהל את המצב ולנהל חיים מלאים ופעילים. אם אתה חושב שיש לך אפילפסיה, חשוב לפנות לטיפול רפואי. צפה בסרטונים על אפילפסיה ביוטיוב